Kissing spines

 

Hur uppkommer Kissing spines?

Antagligen av flera orsaker men en teori är fel hållning.

Dvs, hästens muskler som håller upp ryggraden sträcker sig från bogen till rumpan och dom flesta går över flera leder.

Om någon av delarna skulle få problem betyder det för hästen en liten sänkning i ryggen, vilket i sin tur leder till att tornutskotten kommer närmare varandra och efter ett tag ” går dom ihop” – kissing spines.

Problemet behöver alltså inte vara kopplat till själva ryggen.

Om man tänker sig framifrån, så kan tand/käk problem som är kopplat till halsmuskulaturen, brachiocephalicus, som i sin tur påverkar bogen bli en störning i själva muskelkedjan. Svaga magmuskler som inte orkar lyfta ryggen, problem i länd eller försvagning, sadelproblem som utvecklat atrofi i ryggmuskulaturen, ryttarproblem eller fel ridning m,m.

Hur märks det att hästen fått Kissing spines?

Hästen är ovillig i ridning och vid sadling, bockar och protesterar m,m.

Vad kan man göra?

För det första beror det på hur långt det gått och det är en veterinär som röntga och ger bedömning.

Om inte kalcifiering gått så långt finns veterinärsbehandling men det är ytterst viktigt att återskapa rörligheten med hjälp av rätt träning och genom att ge akupunktur hjälpa till med cirkulation och även som smärtlindring men även som hjälp att bygga muskler. Kontinuerlig massage hjälper också till att bygga muskler men även att slappna av irriterade och spända muskler.

Att vid ridning träna med höjd rygg så ryttaren inte sitter på skelettet, låta hästen gå i lång och låg form en del av ridningen. Stärka bak och bogparti. Efter träningen flexa ryggen genom att ex ”killa” hästen på magen så den ”kutar” rygg eller dra på varje sida av skinkorna så den ”kuta” rygg.

En viktig del som jag anser är att stärka hästen i unga år från marken innan ridning sker, att vara noga med anpassning av utrustning samt att underhålla hästens muskulatur på rätt sätt.