Lymfsystemet/Lymfmassage

lymfystem

Lymfsystemet är ett kärl system som finns parallellt med kroppens system av blodkärl. Lymfsystemet är en viktig del av kroppens naturliga försvar mot sjukdomar. Den består av lymfkärl som leder från kroppens alla delar in mot hjärtat. Lymfan avlägsna slagg och hjälper kroppen med jämnare närings flöde.

Till skillnad från artärer och vener som har samma tryck så måste lymfsystemet aktiveras. Blir det stopp bildas fibroser. Vätska och slagg som inte åker ut hamnar i bindväv, då kan det bli volym ökning, inflammatorisk reaktion och infektion, bakterier tillväxt. Det kan även bli förtätningar och så småningom fettväv och i värsta fall växer bindväv och hud ihop sk fibroser. Här fastnar ytterligare lymfvätska och systemet blir ännu trögare. Många tror att dom gått upp i vikt och att det är fett. Från början är det vatten som samlats för att sedan bilda fettceller, så kan vi hålla borta vätskan kan vi också hålla en hälsosammare vikt.

Det finns ca 600 lymfknutor (lymfnoder ) i kroppen, varav ca 200 på halsen, där lymfan filtreras och analyseras och tar bort främmande inkräktare och försvinner ut och renas i njurarna, levern, mjälte och andningen. ( man kan då tänka sig vilken belastning för organen det blir om den inte fungerar) När den renats flödar en del in i blodbanan och deltar i vår blodcirkulation, en del försvinner ut när vi kissar. Det är viktigt att stärka bla Njurarna tillsammans med Lymfmassage eftersom mycket passera genom dom innan dom försvinner ut ur kroppen. Det är också viktigt att tänka på att inte ha för åtsittande kläder då detta skapar svullnad och problem för lymfsystemets cirkulation. Lymfsystemet jobbar ihop med vårt lugn och ro system, därför är stress också en orsak till ett trögt lymfsystem.

Dess uppgift är:
Att transportera vita blodkroppar, vätska och andra ämnen, förstöra inkräktare ex virus och bakterier och cancerceller.

Lymfsystemet hjälper till att bekämpa infektioner, transportera avfallsprodukter och fungerar som ett avloppssystem.

Ett icke fungerande lymfsystem kan ses bla på att det bildas ödem, inflammatoriska reaktioner i vävnader som medför värk av olika slag, dåligt immunförsvar, viktuppgång, m.m.

Symtom på trögt lymfsystem:

Ödem – volym ökning, orsak – lymfvätska samlas i vävnaden.

Primärt lymfödem – ( medfött ) en eller flera extremiteter påverkas, oftast benen.

Sekundärt lymfödem – resultatet av kirurgiska ingrepp, trauma, brännskador, infektioner m.m.

Lipödem – kronisk sjukdom med förändringar i fettvävnaden ofta med smärta.

Symptomer på ett icke fungerande lymfsystem kan också vara –

Fibromyalgi, celluliter, sömnsvårigheter, yrsel/huvudvärk, domningar i fingrar/armar, kramp och smärta runt revben, frusen, övervikt, återkommande bihåleinflammationer, återkommande förkylningar, stel, smärta i fötter och i kroppen, få inget gjort eller känner sig långsam.

Orsaker kan vara:

Medfött, värk, p-piller, östrogen, hormoner, muskelspänningar, fel mat, mag besvär, operationsärr, trauma, ådebråck, stress m.m

Lymf massage kan hjälpa till med:

Celluliter, ödem, slapp hud, värk, minska halten av stress hormonet kortisol , förbättra immunförsvaret, viktminskning m.m

Man behandlar ej vid:

Hjärtbesvär ( kolla med läkare först), ros feber, svullnader pga blodpropp, öppna sår, problem med sköldkörteln ,cancer. Vanliga lymfstrykningar kan göras i vissa fall ( vänligen kontakta mig för rådfrågning )

Egen vård:

Djup andning ( fungerar som en vacumpump ), det kan vara bra med lymfmassage en gång i veckan i början om man har mycket problem för att få igång systemet, promenader, yoga. Rätt mat ( bort med socker och gluten ), torr borstning, dricka rumstempererat vatten , egenvårdsmassage ( gås igenom av terapeut )

Gravida:

Behandlas med fördel från v 13 och framåt för att hjälpa till med lymfsystemet och blodcirkulationen.

Lymfsystemet blir trögare av:

Mediciner, För mycket kolhydrater, Ärr, Att dricka för lite, Hormonella svängningar, Monotont arbete/rörelse, Spinning/löpning ( hög puls motion ), Stress, Vätskedrivande medicin, Frysa, Knästrumpor, För få lymfnoder som fungerar, Insektsbett/ fästingar m.m

Behandlingen passar:

Alla, men speciellt personer med ex trötthetssymtom, värk, stressrelaterade problem, svårt med viktnedgång, svullnader, domningar, borttagna lymfnoder pga opereration m.m.

Rekommendation:
Du som har mycket problem boka 90 för att få igång systemet, gärna några täta behandlingar i början.

Kom i god tid innan din behandling.

Varmt välkommen

lymfmassage.jpg